Składniki:
-
- 1 kg filetów z dzikiego łososia
- sól, pieprz
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 50 dkg oczyszczonych szparagów
Składniki: 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 3 łyżki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka białego mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Składniki: 3 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonego kminku 3 łyżki mielonej papryki 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu mielone goździki do smaku mielony kardamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Składniki: 3 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki mielonego chili 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielony pieprz 2 łyżeczki cukier 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…