Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grilla

Łosoś z owocami tropikalnymi

Składniki: • 4 kawałki łososia po 175 g każdy • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 małe mango • 1 mała papaja • 2 1/2 cm świeżego korzenia imbiru • kilkanaście listków mięty • 1 limonka • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać średnio grill i przykryć kratkę folią aluminiową. Mango przekroić, wyciąć miąższ,…

Pstrąg w sosie orzechowym

 

Składniki:

 

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 4 filety z pstrąga ( po ok. 175 g każdy)
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 10 połówek orzechów włoskich
  • 125 g różnych listków sałaty lub rukwi wodnej,

Sos:

  • 1 szalotka lub 2 cebulki dymki • kilka gałązek świeżego koperku
  • lub listków selera naciowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • lub octu z sherry
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • sół
  • pieprz

Sardynki w pieprzowej skórce

Składniki: • 8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g) • 1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu • 1 mały pęczek koperku • 1 ząbek czosnku • 2 cytryny • 3 łyżki oliwy z oliwek • 8 małych gałązek świeżego rozmarynu • 4 liście sałaty • 8 gałązek rukwi wodnej • sól Sposób przyrządzenia: Bardzo mocno rozpalić grill.…

Yakitori

Składniki: • 0,5 kg. piersi kurczaka. • 2 pęczki dymki. glazura: • po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego. • 1 łyżka cukru. • łyżeczka sproszkowanego imbiru. Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 3 cm. Na szpadki nadziewać na przemian kurczaka i dymkę pokrojoną. W miseczce wymieszać składniki glazury.…