Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z fasoli

Fasola z anyżem

Składniki: 1 kg suchego jaska 4 ząbki czosnku 2 małe ostre papryczki 2 cebule kilkanaście ziaren anyżku 8 łyżek oliwy 2 puszki pomidorów szczypta suszonego oregano sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zalać świeżą wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na 3…

Fasola z wędzonym boczkiem i kiszką

Składniki: ½ kg jaśka 1 kość od szynki 200 g surowego wędzonego boczku 200 g chorizo 200 g kiszki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe szczypta  szafranu szczypta ostrej papryki w proszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić…

Marynata z fasoli do grillowanego łososia

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka posiekanego  imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy. Następnie dodać do niej posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Dodać jeszcze 2 łyżki…

Czerwona fasola z czosnkiem

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę z puszki wytrząsnąć na sito, wypłukać, obsączyć. W rondlu roztopić masło, dodać obrany, drobno pokrojony czosnek, chwilkę smażyć. Dodać fasolę, przyprawy, łyżkę wody, podgrzewać mieszając 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Składniki: 50 dkg fasolki szparagowej 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz ulubione zioła do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, obsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać fasolkę, gotować tak długo aż będzie miękka ale jeszcze chrupiąca. Na patelni rozgrzać masło,…