Składniki: 2 cietrzewie 4 łyżki masła ½ szkl. bulionu 1 szkl. śmietany 20 dag kasztanów 2 szkl. mleka sól Sposób wykonania: Cietrzewie oprószyć solą i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut co jakiś czas polewając wrzątkiem. Po 30 minutach zalać cietrzewie śmietaną wymieszaną z bulionem. Dusić je jeszcze…
Tag: z dziczyzny
Dziczyzna
Królik w śmietanie
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 królik 100 g boczku 2 łyżki śmietany ½ łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Królik oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować go słupkami boczku. Następnie królika posmarować śmietaną i posypać orzechami włoskimi. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i upiec w rozgrzanym piekarniku.
Dziczyzna
Przepiórki z serem grongonzola i śliwkami
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: 20 przepiórek 10 śliwek 1 łyżka oliwy z oliwek ½ szkl. porto ¾ szkl sera grongozola sól pieprz Sposób wykonania: Umyte przepiórki przekroić wzdłuż na pół. Następnie śliwki drobno pokroi i wsunąć pod skórę przepiórek. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Przepiórki smażyć przez ok. 5 minut z obu stron, wówczas wlać wino i posypać…
Dziczyzna
Bażant w sosie porzeczkowym
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki:
- bażant
- 10 dag słoniny
- 1 ½ łyżki masła
- 1 szkl. galaretki porzeczkowej
- 1 łyżka musztardy
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
Dziczyzna
Chrupiące sznycelki z sarniny z ziołami
by LoLa • • 0 Comments
Składniki: 2 plastry sarniny 5 dag białego pieczywa bez skórki 1 jajko 1 łyżka bitej śmietany 1 łyżka mąki ½ łyżeczki posiekanego tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Chleb pokroić po czym zemleć go maszynce i dodać do niego zioła. Jajko wbić do śmietany i dokładnie rozbić.…