Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dziczyzny

Kuropatwy w sosie pomidorowym

Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…

Kuropatwa z grilla

Składniki: 4 kuropatwy 4 łyżki soku z cytryny 5 dag masła 1 cytryna 4 gałązki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przeciąć wzdłuż i usunąć kości grzbietowe oraz żebra. Powstałe Płowki rozpłaszczyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Posmarować je jeszcze masłem i piec na grillu około 8 minut z każdej strony.…

Pieczona perliczka

Składniki: 1 perliczka 7 dag słoniny 7 dag masła sól cytryna 2 pomidory 1 cytryna kilka liści sałaty Sposób wykonania: Perliczkę natrzeć solą po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć ja do brytfanny i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minutach. W trackie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po…

Kuropatwy duszone w śmietanie

Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 4 jagody jałowca 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz oraz naszpikować kawałkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, posypać wiórkami masła i obłożyć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180…