Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z drobiu

Udka kurczaka po baskijsku

Składniki: 8 udek z kurczaka 3 pokrojone w plastry cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. W naczyniu żaroodpornym umieścić wymieszane udka, natkę pietruszki, skórkę cytrynową i zmiksowane razem sok z cytryny,…

Podudzia z kurczaka zapiekane z papryką i grzybami

Składniki: 6 podudzi z kurczaka 3 kolorowe papryki 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 3 pomidory olej 3 łyżeczki octu 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, smażyć na małym ogniu…

Filet z kurczaka zapieczony z jajkami

Składniki: 50 dkg filetów z kurczaka 1 łyżka masła 5 jajek 5 łyżek śmietany kremowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, dodać obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć przez 1 minutę mieszając. Jajka wybić…

Gotowana kaczka zapieczona z ryżem

Składniki: 1 patroszona kaczka o wadze około 1,5 kg zestaw warzyw rosołowych 1 szklanka ryżu sól, pieprz, tymianek, majeranek Sposób przyrządzenia: Kaczkę umyć, podzielić na porcje. Warzywa oczyścić, zalać wodą, gotować kilka minut, posolić do smaku, dodać porcje kaczki, gotować aż mięso będzie odpowiednio miękkie. W międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedzić,…