Składniki: 1 kg białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku Zalewa: ½ szklanki wody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 10 łyżek octu spirytusowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Kapustę cienko pokroić, marchew obrać zetrzeć na grubej tarce, paprykę oczyścić, pokroić w „słomkę”. Czosnek obrać, ząbki pokroić na 4 części. Wszystkie składniki…
Tag: z czosnkiem
Przetwory z ogórków
Sałatka z ogórków konserwowana
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 3 kg ogórków 50 dkg cebuli 10 – 15 dkg cukru lub mniej wg uznania ½ szklanki soli 1 szklanka oleju 2 główki czosnku natka pietruszki do smaku 10 łyżek octu 10% Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane ogórki pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.…
Sosy
Sos japoński
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka majonezu 1/3 szklanka wody 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki czosnku sproszkowanego 1 łyżeczka cukru ¼ łyżeczki chili w proszku 1 łyżka rozpuszczonego masła szczypta pieprzy kajeńskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Podawać do rtb, mięs na zimno, wędlin i jajek.
Przetwory domowe
Marynowany czosnek agip
by agap • • 0 Comments
Składniki: 6 główek czosnku (nie chińskiego) 100 ml octu 10% cukier, sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Czosnek sparzyć i osuszyć. Zagotować ocet zmieszany z 200 ml wody wraz ze szczyptą soli i cukru. Dodać po kilka ziaren ziela, pieprzu oraz pokruszony liść laurowy. Ułożyć w słoiku i zalać gorącą marynatą.
Sosy
Sos śiwkowo czosnkowy
by agap • • 0 Comments
Składniki: 25 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, namoczyć na 10 minut w małej ilości przegotowanej wody. Rozgotować je w wodzie, w której się moczyły, zmielić w maszynce, przetrzeć przez sitko. Rozprowadzić bulionem tak, żeby konsystencja przypominała rzadką śmietanę. Dodać czosnek, sól, pieprz i zagotować.…