Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cielęciny

Cielęcina z grilla

Składniki: 50 dkg  cielęciny 1 cytryna Marynata: ¼ szklanki czerwonego wytrawianego wina 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu winnego posiekany czosnek i rozmaryn do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią umyty i osuszony kawałek mięsa,, odstawić na 60 minut. Piec na dobrze nagrzanym grillu, kilkakrotnie…

Cielęcina w sosie jabłkowo ananasowym

Składniki: 50 dkg pokrojonej w plastry cielęciny 30 dkg pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego 1 obrana marchew utarta na grubej tarce 1 oczyszczona, pokrojona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kotkę, obrumienić na maśle. Pokrojonego ananasa wymieszać z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. W rondlu wymieszać wszystkie…

Sztuka mięsa zapieczona z ziemniakami

Składniki: 20 dkg gotowanej cielęciny 4 ziemniaki 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć połowę ziemniaków na nich rozłożyć pokrojoną w plastry cielęciną, przykryć resztą ziemniaków, przyprawić. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez  około 40 minut. Posypać zieleniną i…

Pieczeń cielęca w sosie borówkowym

Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej  mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…