Składniki: cebula 4 kg sól 80 dag Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry, które należy posypać dobrze solą i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny, po czym należy ułożyć cebulę w słoikach i ugniatać ją, zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 10 minut. Przepis nadesłany na Super Konkurs…
Tag: z cebuli
Przetwory domowe
Solona cebula
by Oliwia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cebuli 40 dag soli Sposób wykonania: Obraną cebulę pokroić w plastry, które posypać solą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ułoży cebulę w słoikach mocno ugniatając. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Oliwia
Przetwory domowe
Cebula marynowana z chili
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej) 1 szklanka octu winnego ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki goździków 1 papryczka chili Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10…
Przetwory domowe
Cebula z czosnkiem marynowana
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ¾ szklanki wody 3 szklanki białego octu winnego 6 łyżek soli 6 łyżek cukru 20 cebul czerwonych i białych, obranych i pokrojonych 5 mm plastry 2 główki czosnku Sposób przyrządzenia: Wysterylizować słoiki we wrzącej wodzie. Wodę ocet, sól i cukier zagotować. Cebulę wymieszać, układać ciasno w słojach, dodać obrany czosnek, zalać marynatą. Szczelnie zamknąć.…
Sosy
Sos cebulowy
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 5 pokrojonych w kostkę cebul 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka masła ½ szklanki gęstej śmietany 4 łyżki mąki pszennej szczypta cukru sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę ugotować w szklance wody, miękką zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na maśle przygotować białą zasmażkę z mąki. Dodać cebulę i bulion drobiowy, zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić…