Składniki: 1 szalotka ¼ pęczka majeranku 2 grube tosty 1 kg mielonego kurczaka 1 białko ¼ szkl. prażonych posiekanych orzechów włoskich ciasto na makaron ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania: Chleb namoczyć w wodzie po czym odcisnąć i dodać do mielonego mięsa, wówczas dodać jeszcze jajko, posiekaną szalotkę, orzechy oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Następnie ciasto…
Tag: z bakaliami
Sernik
Sernik z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
- 40 dag zmielonego twarogu
- 15 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 15 dag bakalii
Na masę serową:
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, do twarogu dodać cukier, budyń w proszku i jajka, utrzeć na gładką, puszystą masę, bakalie opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do sera, schłodzoną śmietankę ubić, delikatnie wymieszać z masą twarogową, wyłożyć na ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika, kiedy powierzchnia się zrumieni, przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec ok. 1 godz., po wyjęciu posypać cukrem pudrem i wiórkami skórki pomarańczowej.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
Ciasta
Wielkanocna strucla z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki :
- 20 g drożdży
- 80 g cukru
- 125 ml letniego mleka
- 500 g mąki
- 240 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g posiekanych migdałów
- 70 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 g rodzynków sułtańskich
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w mleku. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać 180 g roztopionego masła, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dodać bakalie i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z ciasta uformować owalny bochenek. Wałkiem wzdłuż na cieście zrobić wgłębienie, jedną część strucli nałożyć na drugą. Piec ok. 60 minut. Resztę masła roztopić, polać gorące ciasto i obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska
Babki
Wielkanocna babka z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jaj (białka ubić)
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kakao
- orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone lub jakiekolwiek inne bakalie dostępne w domu (ok.1-1,5 szklanki po posiekaniu).
Ciasta
Pyszny piegusek z bakaliamii
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła roślinnego
- 7 jajek (białka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag. bakalii
- gotowy lukier
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić. Do ubitych białek dodawać stopniowo suche składniki, stopione i przestudzone masło i bakalie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska