Składniki: 1 kurczak o wadze około 1 kg 2 marchewki, obrane pokrojone w plastry 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę 1 pietruszka pokrojona w plastry1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 posiekanych ząbków czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, kostki rosołowe do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojonego…
Tag: wywar
Listy
Bulion wołowy z makaronem i mięsem
by Magda Kuś • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mięsa wołowego z kością 1,5 litra bulionu warzywnego 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu sól i pieprz do smaku 15 dkg makaronu nitki Sposób przyrządzenia: Mięso zalać bulionem warzywnym, dodać liść laurowy i pieprz, powoli gotować aż mięso zmięknie. Mięso obrać z kości i ponownie dodać do bulionu, przyprawić solą i pieprzem,…
Listy
Barszcz czerwony wigilijny
by Renata Wencel • • 0 Comments
Listy
Zupa kminkowa Krystyny
by Krystyna Nogieć • • 0 Comments
Składniki: 1,51 wywaru z kości lub z mięsa 4 dag kminku 4 dag masła 4 dag mąki sól Sposób wykonania: Kminek gotować kilka minut w 1 szklance wody po czym wlać wywar i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Na tłuszczy przesmażyć make i dodać ją do zupy. Doprawić do smaku solą.
Listy
Kapuśniak polski
by Łukasz Nowicki • • 0 Comments
Składniki: 1 1 wywaru z kości 40-50 dag kiszonej kapusty 5 dag wędzonego boczku 3 dag smalcu 3 dag mąki sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać 1 szklanka wrzątku i ugotować, po czym wlać do niej wywar i dodać zasmażkę przyrządzoną z tłuszczu i mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…