Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wyborne

Japońskie pierogi gioza

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 30 dkg mielonej wieprzowiny
  • świeża kapusta
  • świeży szczypior albo dymka
  • tarty imbir
  • posiekany czosnek
  • 1 łyżeczka wódki sake
  •  sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcester

Pierogi z krewetkami gotowane na parze

 Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 20 dkg posiekanych odwłoków krewetek
  • 20 dkg mielonej wołowiny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych lub pistacjowych
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki
  • 1/4 szklanki posiekanej palczatki cytrynowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcester

Pierogi z serem pikantne

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 20 dkg białego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili

Pierogi z mięsem

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg gotowanego mięsa wołowego ( z rosołu),
  • 1 duża cebula
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz