Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowina

Zupa z mięsem i grzybami

Składniki: 20 dkg wołowiny bez kości 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 ząbek czosnku 1 pietruszka sól, pieprz, cukier do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, dodać obrany i posiekany czosnek, pokrojony drobno obrany korzeń pietruszki, cukier, sól, pieprz, odstawić na 30 minut.…

Zupa Teresy z wołowymi żeberkami

Składniki: 50 dkg żeberek wołowych ½ cebuli 1 ząbek czosnku odrobina tartego imbiru curry do smaku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso zalać w rondlu 1,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż mięso zmięknie. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony czosnek i cebulę, chwilę…

Potrawka z wołowiny

Składniki: szklanka zmielonego ugotowanego mięsa wołowego ½  dużej czerstwej bułki szklanka mleka 1 żółtko 2 białka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z białek ubić sztywną pianę, dodać surowe żółtko, mięso i namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną…

Gulasz wołowy z oliwkami

Składniki: 1 kg wołowiny 2 średnie cebule 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 ½ szklanki bulionu wołowego 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 duży słoiczek zielonych oliwek / bez pestek/ sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Wołowinę umyć, osączyć i pokroić na większe kawałki,…

Paszteciki francuskie z wołowiną

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 30 dag gotowanej wołowiny łyżka masła cebula duża gotowana marchewka pieprz sól Sposób wykonania: Posiekana cebule zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać jo do mięsa razem z marchewką pokrojona w kostkę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na kwadraty. Na każdym rozłożyć…