Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowe

Wołowina po pekińsku

Składniki: • 500 gramów zrazówki wołowej • 10 łyżek sosu sojowego jasnego • 5 płaskich łyżek cukru • 2 – 3 szalotki lub dymki • 1 płaska łyżka drobno potłuczonego cynamonu • 1 płaska łyżka imbiru pokrojonego w plasterki • 1 łyżeczka do herbaty nasion anyżku • 1 łyżeczka białego pieprzu • 3/4 szklanki oleju…

Wołowina diabelska

Składniki: • 80 dag wołowiny • 1 cebula • 1 strączek zielonej papryczki chili • 2 strączki czerwonej papryczki chili • 1 szklanka bulionu z kostki • 1/2 pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oleju • sól Sposób przyrządzenia: Chili umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Połowę oleju rozgrzać na patelni,…

Szaszłyki z sosem czosnkowym

Składniki: szaszłyki: • 25 dag mielonej wołowiny • 1/2 czerstwej kajzerki • 1/2 szklanki mleka • 1/2 łyżki musztardy • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • białko z 1 jajka • 2 małe cukinie lub ogórek "wąż" • 8 szalotek albo bardzo małych cebul • olej do smażenia sos: • żółtko • łyżeczka soku z…

Gulasz na winie z dynią i grzybami

Składniki:

• 75 dag wołowiny na gulasz
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 50 ml czerwonego wina
• 1 łyżeczka utłuczonych ziaren pieprzu
• 2 jagody jałowca
• 12,5 dag szalotek
• 25 dag miąższu z dyni
• 15 dag pieczarek
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżka mąki
• 15 dag gęstej śmietany
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz


 

Siekany stek w jarzynach

Składniki: • 1/2 kg mielonej wołowiny • jajko • łyżka tartej bułki • łyżka musztardy • łyżka majeranku • 2 ząbki czosnku • 3 cebule • 2 czerwone papryki • łyżka natki pietruszki • 4 pomidory • 3 łyżki oleju • łyżeczka ostrej zmielonej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem,…