Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowe

Toskańskie carpaccio

Składniki: • 30 dag polędwicy wołowej • 8 małych pieczarek • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy • 5 dag parmezanu w kawałku • listki bazylii do dekoracji • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Mięso wyjąć, pokroić w jak najcieńsze plastry i rozłożyć na 4 talerzach. Połowę…

Pieczeń rzymska

Składniki: • 60 dag mielonej wołowiny • łyżka oliwy • 4 łyżki ryżu • 2 jajka • cebula • duża marchewka • 3 małe pory • 1/2 łyżeczki suszonej mięty • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki posiekanych migdałów • łyżka masła • 3/4 szklanki bulionu • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietany •…

Klasyczne zrazy zawijane

Składniki: • 1 kg wołowiny bez kości • 2 ogórki kiszone • 10 dag słoniny • cebula • 2 suszone grzybki • łyżka musztardy • łyżka oliwy • łyżka mąki • łyżeczka vegety • tłuszcz do smażenia • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 – 2…

Zrazy wołowe

Składniki: 0,8 kg wołowiny 0,5 kg ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 5 łyżek masła 1 szkl. śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem i posolić. Rozpuścić w garnku masło, włożyć warstwę zrazów, warstwę drobno pokrojonej cebuli, warstwę posiekanych grzybów, warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, poprzednio sparzonych. Doprawić solą i pieprzem.…