Składniki: 50 dkg wołowiny pieczeniowej 25 dkg wędzonego boczku 1 jajko 2 cebule 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu mięsnego 20 dkg kaparów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski,…
Tag: wołowe
Wołowina
Stifado wołowina duszona z cebulkami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
- 4 łyżki oliwy
- szczypta rozmarynu
- 2 łyżki piure z pomidorów
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 70 dkg obranych małych cebulek
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- kawałeczek laski cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wołowina
Rolady wołowe po myśliwsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: po 4 plastry wołowiny i boczku 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki syropu lub soku z borówek 1 cebula 100 g pieczarek 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1 łyżka natki 1 opakowanie sosu myśliwskiego (na 1/4 l płynu) 2 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem,…
Wołowina
Pulpety mięsne po meksykańsku
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki:
-
- 70 dag mielonej wołowiny
- 2 średnie cebule
- 3 kolorowe papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml rosołu (może być z kostki)
- 15 dag kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- pieprz i sól do smaku
Wołowina
Gulasz wołowy po meksykańsku
by Bahus • • 1 Comment
Składniki:
-
- 1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm
- 2 łyżeki oleju roślinnego
- 2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/2 l rosołu wołowego
- 1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
- 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
- 2 małe ziemniaki , pokrojone w ósemki
- 10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.
- sól do smaku