Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowe

Antrykot wołowy mojej babci

Składniki: 40 dkg polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso szybko umyć, osuszyć, ,przekroić w poprzek włókien na 2 do 3 porcji, przyprawić. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, i szybko obsmażyć porcje z obu stron aby zamknąć pory mięsa. Masło rozetrzeć z tartą cebulką,…

Supełki z wołowiny i szynki

Składniki: • 400g cielęciny • 80g surowej szynki w plasterkach • 3łyżki oliwy z oliwek • 1ząbek czosnku • 1łyżka wazowa bulionu • ½ kieliszka wytrawnego białego wina • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić  w paseczki a wołowinę w plastry po czym związywać razem w małe supełki. W między czasie na rozgrzanym tłuszczu…

Ostre pulpety wołowe z kukurydzą

 

Składniki:

• 70 dag mielonej wołowiny
• 2 średnie cebule
• 2 zielone papryki
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 200 ml rosołu (może być z kostki)
• 15 dag kukurydzy konserwowej
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
• pieprz
• sól

Wołowe filety w winnym sosie

Składniki: • filet wołowy 800 g • 2 selery naciowe • 1 cebula • 2 marchewki • masło • goździki • gałka muszkatołowa • 1 kostka bulionowa • liście laurowe • butelka czerwonego wytrawnego wina • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę, goździki oraz pokrojony seler, całość…

Gulasz bacy

Składniki: • 60 dag chudej wołowiny • 5 średnich cebul • 300 ml rosołu ( może być z kostki) • 5 ząbków czosnku • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki • 3 łyżki smalcu wieprzowego • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka octu winnego • 1 łyżeczka zmielonego kminku…