Składniki:
- 75 dag wołowiny z kością
- włoszczyzna z kapustą
- 1 cebula z wbitymi w nią 2 goździkami
- 3 suszone grzyby
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- liść laurowy
- tymianek
- sól
Składniki: 1 ozorek wieprzowy pęczek włoszczyzny 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól łyżka pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 5 liści sałaty 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy i gotujemy wywar. Do ugotowanego wywaru wrzucamy oczyszczony ozorek. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie ozorek przekładamy do zimnej wody, zdejmujemy…
Składniki: 1 opakowanie włoszczyzny 1 łyżka margaryny 1 duża cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy typu maggi ½ kg grzybów boczniaków szczypta majeranku szczypta mielonego imbiru ziele angielskie liść laurowy 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę, seler, pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Pora umyć…
Składniki: 1 szczupak włoszczyzna 2 cebule 2 listki laurowe 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sok i skorka z 1 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego wina 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem…
Składniki:
• ½ l zakwasu
• 60 dag białej kiełbasy
• włoszczyzna
• 2 ząbki czosnku
• listek laurowy
• 2 łyżki mąki
• ½ szkl. śmietany
• majeranek
• sól
• pieprz