Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoska

Makaron świderki z krewetkami i pomidorami

Składniki: 25 dkg makaronu świderki 25 dkg odwłoków krewetek koktajlowych 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub listków bazylii 3 łyżki oleju 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć…

Makaron muszelki w sosie pieczarkowo śmietanowym

Składniki: 40 dkg makaronu muszelki 30 dkg pieczarek 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 łyżki tartego żółtego sera sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, podgrzewać kilka minut mieszając.…

Spaghetti z bakłażanem i serem

Składniki: 20 dkg makaronu spaghetti 2 bakłażany 3 łyzki posiekanej naci pietruszki 4 posiekane listki bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany oczyścić, pokroić w cienkie plastry, posolić, odstawić na sicie aby obsączył się z wydzielonego soku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać plastry bakłażana, smażyć 3…

Spaghetti z sosem orzechowo czosnkowym

Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, kolendry lub listków bazylii Sos: 10 dkg obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartej bułki 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzania: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą.  W  rondlu…