Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: witaminy

Szparagi

Szparagi to warzywo z rodziny liliowatych obejmującej ok. 300 gatunków uprawianych głównie w cieplejszych obszarach Europu i Azji. Popularny w kuchni szparag lekarski jest uprawiany dla jadalnych młodych pędów. Stanowiły one przysmak w krajach starożytnej Europy, zwłaszcza w starożytnym Rzymie. Wartość odżywcza szparagów jest nieduża. Zawierają niewiele związków mineralnych i witamin oraz endogenny  aminokwas –…

Sałatka z ogórka i nasion sezamu

Składniki: 2 szklanki pokrojonego w cienkie półplastry miąższu ogórka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka sosu sojowego ¼ szklanki octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać ogórki, sól, cukier, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym…

Sałatka z ogórka i papryki

Składniki: 1 szklanka obranego, pokrojonego w 1 cm kostkę miąższu ogórka 1/3 szklanki pokrojone w kostkę zielonej papryki 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę żółtej papryki ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki sok z 2 limonek 1 łyżka octu ryżowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sałatki wymieszać w salaterce,…

Sałatka z ogórków z kawiorem

Składniki: 3 duże, świeże ogórki ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli ¼ szklanki pokrojonych drobno łodyg selera naciowego ¼ szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego 1 szklanka kwaśnej kremówki 1 łyżka soku z cytryny kawior Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, ostrym nożem przeroić wzdłuż na połówki. Używając łyżki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plastry, w…

Sałatka z ogórka i melona

Składniki: 1 obrany, pokrojony w grube plastry ogórek 1 dojrzały melon (Kantalupa) 3 łyżki soku z limonki 3 pokrojone w cieniutkie plasterki szalotki ¼ szklanki posiekanej natki kolendry lub pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sok z limonki wymieszać z solą i pieprzem. W salaterce wymieszać pozostałe składniki sałatki, zalać sokiem z limonki.