Proporcje składników:
– 1 kg owoców
– 1 kg cukru
– 2 – 3 l wody
Stołowe Składniki: 5 l moszczu z agrestu 2,125 kg cukru 5 litrów wody drożdże winne Aby uzyskać 10 l wina stołowego o mocy do 13% należy wlać do butli 5 l moszczu z dojrzałego agrestu i cukier wymieszać z przegotowaną i ostudzoną wodą. Do tego dodajemy obudzoną matkę drożdżową. Na mocne wino: Na 1 litr…
Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech.
Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o szlachetnym Rieslingu, najbardziej chyba niedocenianej na świecie odmianie winogron. Cechą charakterystyczną dla tych doskonałych gron jest fakt, iż oddają one najwięcej z miejsca w którym rosną.
Oznacza to, iż te same grona uprawiane na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych dają zupełnie inne wina. Niemcy twierdzą wręcz iż do każdej istniejącej potrawy są w stanie dopasować Rieslinga.
Niemcy począwszy od 1988 roku mają serię bardzo udanych roczników (w przeciwieństwie do innych części Europy). Warto zatem zwrócić uwagę na wina niemieckie, które w znacznej mierze niedoceniane mogą nam dostarczyć doskonałych win białych po bardzo okazyjnych cenach.