Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wigilijne

Kolorowa sałatka

Składniki: ½ szklanki sypkiego ryżu 15 dkg orzechów włoskich 1 szklanka groszku konserwowego 1 szklanka kukurydzy 15 dkg żółtego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 dkg szynki drobiowej 1 słoiczek majonezu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Połowę orzechów siekamy, a połowę kroimy w większe kawałki.…

Rolmopsy śledziowe z zielonym groszkiem

Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 10 dkg konserwowanego zielonego groszku 15 dkg majonezu papryka konserwowa 1 cebula 3 łyżki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany musztarda sok z cytryny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, posmarować…

Śledzie w sosie jogurtowo koperkowym

Składniki: 50 dkg filetów z solonych sledzi ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu 3 kiszone ogórki – opcjonalnie 1 pęczek koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy…

Rolmopsy w zalewie pachnącej pomarańczą

Składniki: 6 dużych filetów z solonych śledzi Zalewa: 2 szklanki 3% octu z jabłek 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka brązowego cukru skórka z 1 pomarańczy oczyszczoną dokładnie z białej włókniny 1 cebula ¼ szklanki białego wina Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia…

Filety śledziowe w sosie curry

Składniki: 50 dkg filetów solonych śledzi ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonego curry 1.3 pokrojonej w plastry cebuli 5 dkg kwaśnych jabłek 5 dkg selera biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym…