Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wieprzowina

Kapuśniak na wieprzowinie

Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 50 dag białej kapusty 5 dag smalcu 4 dag mąki łyżka przecieru pomidorowego 1 dag kminku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zalać 1,5 szklanki wody i pogotować. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, kminek oraz 1,5 l gorącej wody. Gotować o miękkości składników. Z mięsa usunąć kości i ponownie dodać do zupy.…

Chili con carne

Składniki: ½ kg mięsa mielonego 2 puszki pomidorów bez skórki 2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki pokrojonej obgotowanej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 -4 średnie cebule 2 ząbki czosnku czerwona papryka olej sól pieprz mielone chili kmin rzymski Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać posiekany czosnek…

Wyborne pierogi z mięsem

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    15 dkg wołowiny
•    15 dkg wieprzowiny
•    10 dkg mięsa drobiowego
•    1 łyżeczka masła
•    2 łyżki gęstej śmietany
•    2 bardzo drobno pokrojone cebule
•    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Pierogi gruzińskie

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    30 dkg mielonego mięsa baraniego
•    30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
•    10 dkg szpiku wołowego
•    sól, pieprz


Wątróbka smażona z szałwią

Składniki: 600 g wieprzowej wątroby 4 łyżki sklarowanego masła 8 listków szałwii skórka starta z ½ połowy cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę oczyścić po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie skórkę cytrynowa wymieszać z posiekaną szałwią i obtoczyć w nich wątróbkę. Smażyć na rozgrzanej maśle. Po usmażeniu oprószyć solą oraz pieprzem.