
Składniki:
- 1 paczka margaryny(250g.)
- 7 łyżek wody
- 1,5 szklanki cukru –
- 3 łyżki kakao
- olejek waniliowy
- 3 żółtka
- 3 białka(ubite na pianę)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Któż z nas nie lubi malować pisanek? Ozdabiać je w różne wzory, albo malować farbkami? Jajko – symbol płodności i nowego życia od dawna gości w tradycji Wielkanocnej. Na niejednym stole wielkanocnym leży talerz, na nich rzeżucha i piękne kolorowe pisanki. A skąd wziął się ten zwyczaj? Pisanki były darem. Miały one zapewnić obdarowywanej osobie…
Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. Do marynowania najlepiej użyć sól prażoną. Praży się sól w następujący sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w przewiewnym miejscu. Na 4 kilo szynki…

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

Skład: