Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Sałatka z wędzonym kurczakiem i owocem granatu

Składniki: 50 dkg wędzonego mięsa z kurczaka 5 jajek 2 owoce granatu mieszanka sałat zielonych zielona cebulka 1 szklanka orzechów nerkowca 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, obsuszyć, podzielić palcami na mniejsze kawałki. Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Granaty przekroić, wydrążyć miąższ wraz z pestkami. Orzechy podprażyć…

Kurczak po tunezyjsku

Składniki: 1 kurczak 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki orzeszka ziemne mielone sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Orzeszki ziemne obrać i dobrze wyprażyć na teflonowej patelni, posiekać i zemleć. Miód wymieszać z sosem sojowym, oliwą, orzeszkami ziemnymi, solą i pieprzem. Dobrze umytego i osuszonego kurczaka starannie natrzeć mieszaniną miodu i…

Ogórki z jajecznym farszem

Składniki: 5 ogórków 5 jajek ugorowanych na twardo koperek natka pietruszki majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć. Pociąć na 5 cm kawałki, łyżeczką wydrążyć miąższ, posolić wewnątrz i popieprzyć, odstawi ć aby wyciekł sok. Jajka obrać, pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę i majonez, wymieszać. Ułożone na listkach…

Sałatka piękności

Składniki: 30 dkg żółtego sera 4 jajka ugotowane na twardo 5 dkg konserwowanej kukurydzy 2 łyżki posiekanych orzechów (kilka rodzajów) zielona cebulka natka pietruszki 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Obrane jajka i żółty ser pokroić w kosteczkę. Zieleninę posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Sałatkę przełożyć do salaterki, polać majonezem.