Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wielkanoc

Koreczki z parówki i francuskiego ciasta

Składniki: 5 parówek mrożone ciasto francuskie roztopione masło lub oliwa Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z osłonek. Rozmrożone ciasto francuskie pokroić na pasy o szerokości równej długości kiełbasy. Każdą parówkę ciasno zawinąć w płat ciasta, rulon pokroić na kawałki o długości 2 – 3 cm, posmarować masłem. Tak przygotowane parówki zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury…

Przysmak wieprzowy

Składniki: 50 dkg mięsa wieprzowego z udźca 25 dkg mięsa wieprzowego z karku 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka białego wina 1/3 szklanki dobrej śmietany 1 jajko 2 ugotowane ozorki wieprzowe 15 dkg pieczarek biały pieprz, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa – do smaku Sposób przyrządzenia: Mięsa umyć, osuszyć. Karczek zmielić w maszynce, szynkę i oczyszczone…

Mortadela smażona w jajku

Składniki: 40 dkg mortadeli lub innej grubej kiełbasy 2 jajka ½ szklanki wody 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z 1 łyżką oleju, solą i pieprzem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w grube plastry. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Plastry kiełbasy maczać…

Wielkanocny pasztet cielęco wołowy

 

Składniki:

  • 25 dkg cielęciny
  • 15 dkg wołowiny
  • 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por/ biała część/
  • kawałek selera
  • 10 jajek
  • szczypta imbiru w proszku
  • 5 cebul
  • ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwek