Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetariańskie

Gazpacho

Składniki: 3 pomidory 1 cebula ząbek czosnku ogórek sól 1/2 zielonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 litra przecieru pomidorowego ocet winny pieprz 4 łyżki grzanek czosnkowych kilka listków bazylii Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Papryki oczyścić i pokroić z ogórkiem w drobną kostkę. Wszystko wymieszać.…

Gulasz wegetariański Marzeny

Składniki: 2 kg. ziemniaków 1/2 kg. pomidorów 2 czerwone papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka kminku sól, pieprz 3 łyżki oleju przegotowana, gorąca woda Sposób przyrządzenia Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Cebulę i czosnek również pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, wrzucić cebulę i czosnek i cały czas mieszając smażyć…

Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki: 1 kg. fasolki szparagowej 30 dag. marchewki pokrojonej w kostkę 30 dag. cebuli pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki oleju łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżka papryki mielonej 3 łyżki cukru 2 łyżki octu liść laurowy 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Fasolkę pokroić i gotować do miękkości. Cebulę i marchew dusić na oleju 20 minut.…

Ryż z sosem ostro-kwaśnym

Składniki: 40 dag. ryżu 3 ząbki czosnku łyżka oleju 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek 2 marchewki zielona papryka 1 posiekana czerwona papryczka chilli 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 łyżki octu winnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Wsypać szalotki,…

Dyniowe przysmaki (7)

Polecam wszystkim potrawy z nieco zapomnianej dyni. Przy okazji chcę nadmienić, że dynia jest bogatym źródłem między innymi betakarotenu ( antyutleniacz, który spowolnia tempo starzenia się ), błonnika ( reguluje procesy trawienne i wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki ), a także wielu cennych minerałów i witamin ( sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy B i C oraz kwas foliowy ). Z dyni można przygotować niezwykłe zupy, zapiekanki, placki, surówki, a także przetwory. Wykorzystajmy to!