Składniki: 2 bakłażany 4 pomidory łyżka posiekanych liści bazylii 30 dag. mozzarelli łyżka startego parmezanu sól pieprz 3 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów i obrać go ze skórki. Posolić i odstawić na 30 minut. Opłukać i wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i położyć na pergaminie na blasze do…
Tag: wegetariańskie
Wegetariańskie
Kulki z cukinii
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 40 dag. cukinii 20 dag. bułki wrocławskiej 20 dag. żółtego sera 2 jajka olej sol pieprz łyżeczka oregano Sposób przyrządzenia: Cukinię zetrzeć na tarce ze skórką. Przełożyć na sito, posolić i odstawić na 20 minut. Przepłukać i wycisnąć. Bułkę rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do salaterki, dodać jajka, sól, pieprz, oregano. Dokładnie…
Wegetariańskie
Wielkanocne kotleciki
by Milena Białek • • 0 Comments

Składniki: 1 woreczek ryżu 3 jajka zielony szczypior mąka sól świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia majonez lub ćwikła z chrzanem ogórek świeży Sposób przyrządzenia: Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy w drobne krążki. Ryż…
Wegetariańskie
Zapiekane ziemniaki po szczecińsku
by Milena Białek • • 0 Comments
Kalafior sam w sobie ma wspaniały, specyficzny smak, można go jednak jeszcze dodatkowo wzmacniać lub nieco zmieniać – wg własnego upodobania. Proponuję spróbować sałatki o niezwykłym kolorycie i wyraźnym smaku , doskonałej do dań mięsnych jak też jako danie główne dla zagorzałych jaroszy. Składniki: 1 nieduży kalafior 3 średnie pomidory 3 jajka Mały słoiczek czarnych…
Wegetariańskie
Kotlety ziemniaczane z farszem
by sylwia kołodziej • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 75 dkg kapusty kiszonej
- duża cebula
- olej lub margaryna
- majeranek
- śmietana
- 70dkg pieczarek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie(lub nie jeśli ktoś woli dosolić później), przecisnąć przez praskę, ostudzić(ewentualnie posolić). Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody-tak by była zanurzona)-gotować ok 30-45 min. Ostudzić, pokroić. Cebulę pokroić z kosteczkę, zeszklić na margarynie lub oleju dodać kapustę, do smaku majeranek, podsmażać razem ok 2-3min. Z ziemniaków formować placuszek na dłoni, nałożyć porcję farszu i przykryć druga porcją ziemniaczków, formować w dłoni. Ja robie płaskie kotleciki, ale można zrobić również okrągłe.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać, umyć, pokroić i zesmażać na margarynie, posolić. Gdy woda odparuje zalać szklanką wody, dodać mąkę ze śmietaną, odrobinę mleka, zagotować, doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przypiekać kotleciki z każdej stronie po ok 1,5 min do zarumienienia skórki. Polać sosem na talerzu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Sylwia