Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…
Tag: wegetariańskie
Listy
Fasolka z estragonem i curry Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg białej fasoli 2 cebule 15 dkg słoniny 25 dkg kiełbasy szynkowej 3 pomidory estragon, curry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę słoninie. Pomidory umyć,…
Listy
Kalafiory w cieście
by Karol Wawrzyniak • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie kalafiory 20 dkg mąki 2jajka ¼ szklanki oleju 10 dkg masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, ostudzić i podzielić na różyczki. Z mąki, oleju, jajek i wody przygotować ciasto, doprawić do smaku solą. W tak przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.
Listy
Szpinak jako wiosenny zdrowy dodatek
by Malwina Łuczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodego szpinaku ½ szklanki tartej bułki ½ kostki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Młode listki szpinaku dokładnie umyć, obgotować we wrzącej osolonej wodzie bez przykrycia. Odcedzić, osączyć i wyłożyć na półmisek. Polać masłem i posypać tartą bułką. Podawać na gorąco jak i na zimno.
Listy
Kalafior w sosie majonezowo-jogurtowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średni kalafior ½ szklanki rodzynek ½ szklanki pistacji 1 puszka ananasa w kawałkach ½ szklanki majonezu ½ szklanki jogurtu naturalnego przyprawa curry pieprz Sposób wykonania: Kalafior umyć, rozdzielić na różyczki, ugotować na półmiękko, w zalewie z ananasa. Odcedzić, ostudzić. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć. Różyczki kalafiora ułożyć w salaterce, obłożyć kawałkami ananasa,…