Składniki: 50 dag twarogu 2 wędzone śledzie 1 łyżka oleju 4 łyżki śmietany 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 cebula Sposób przyrządzenia: Śledzie obrać ze skórki, usunąć ości i kręgosłupy, drobno posiekać. Twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem śmietany, dodać śledzie, przecier pomidorowy, musztardę, pokrojoną w kostkę i przesmażoną w oleju…
Tag: wędzona
Wędliny
Sało – oryginalne rosyjskie przepisy
by Tadeusz • • 5 komentarzy
Na tą typowo rosyjską przekąskę potrzebna jest słonina o grubości około 5 cm z mięsnymi przerostami. 1. Przygotować solankę: do wrzącej wody dodać sól w takiej ilości aby surowe jajko nie tonęło (około 1 szklanka soli na litr wody), wystudzić i zalać nim słoninę na około 3 dni. W odpowiednim naczyniu zagotować wodę i gotować…
Przekąski
Kanapki z wędzoną makrelą
by mariola • • 0 Comments
Składniki: kromki z bułki wecka 1 wędzona makrela masło 2 jajka sól pieprz cebula Sposób przyrządzenia: Wędzoną makrelę obrać ze skóry, dokładnie usunąć ości, rozdrobnić. Każdą kromkę posmarować cienko masłem i nałożyć nań rozdrobnioną rybę. Z jajek usmażyć rzadką jajecznicę, posolić, dodać pieprzu, rozsmarować na chlebie pokrytym wędzoną makrelą i posypać drobno posiekaną cebulą.
Wędliny
Szynka wędzona gotowana
by marek • • 0 Comments
Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potem przewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbując widelcem; jeżeli skóra miękka i nie odchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć. Skórę zdjąć, szynkę posmarować gęsto bulionem i wstawić na chwilę w piec, żeby obeschła. Można ją też obsypać po wierzchu grubym pieprzem i ubrać goździkami lub chrzanem, nakrajać do połowy w duże plastry, złożyć tak, żeby została w całości i dać ciepłą na stół. Podać do niej musztardę lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem. Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo ją bulionem oblakierować, nakrajać, złożyć w całość, w środku zrobić rozetę z galarety gotowanej, półmisek również ubrać galaretą i zieloną pietruszką, a kość owinąć elegancko papierem. Szynka, podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej się nie wyjmuje z rosołu, w którym się gotowała, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem.