Składniki: 1/2 kg. kaszanki 4 pieczarki 2 papryki 2 cebule 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy drobno posiekane cebule i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy pokrywkę, podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną kaszankę i chwilę smażymy. Przepis na…
Tag: wędliny
Listy
Parówki w kapuście
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusta białej 10 parówek 1i1/2 litra mleka jajko sól olej Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wodzie, aż liście zmiękną. Oddzielamy pojedyncze liście. Z parówek zdejmujemy osłonki i owijamy liśćmi kapusty. Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto. Solimy i mieszamy. W cieście obtaczamy parówki i smażymy w głębokim oleju. Przepis na konkurs…
Listy
Pyszna domowa pizza
by Marzena Rogozik • • 0 Comments
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gotowanej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 oleju
- około 4 gramy drożdży
- pół łyżeczki soli
- oraz bazylia lub oregano (co kto woli 🙂
Składniki na wierzch:
- 7 plasterków sera żółtego
- 7 plasterków szynki lub salami (albo to i to)
- pół puszki kukurydzy
- 10 dużych pieczarek
- sos pomidorowy
- ketchup
- i inne (co kto woli niech położy)
Listy
Parówki panierowane w bułce
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 8 cienkich parówek jajko papryka w proszku sól pieprz 6 łyżek bułki tartej Sposób przyrządzenia Parówki obrać z folii. Jajko rozbić, dodać do niego ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i wymieszać widelcem. Parówki maczać w jajku, w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu parówki wyjąć na papierowy ręcznik. Przepis na…