Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l jasnego piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka karmelu sól pieprz Sposób wykonania: Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować. Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę. Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na…
Tag: wędliny
Wędliny
Mortadela w cieście
by Monika Struk • • 0 Comments
Składniki: mleko 1/2 l jajka 3 szt mąka 1/2 kg sól 1 szczypta mortadela 500 dag oliwa 2 szkl do smażenia Sposób wykonania: Mleko miksujemy z jajkiem, dodajemy sól i mąkę. Taczamy mortadelę w cieście. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Monika Struk…
Wędliny
Szynka pieczona Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: szynka surowa 1- 2 kg czosnek 2 ząbki sól pieprz oliwa 4 łyżki majeranek 2 łyżki cebula 1 plasterek Sposób przyrządzenia: Szynkę należy natrzeć dokładnie czosnkiem. Z oliwy, soli, pieprzu, majeranku należy przygotować marynatę i dokładnie wysmarować nią szynkę. Odstawić na 2- 3 godziny, żeby mięso nabrało smaku. Po tym czasie szynkę należy przełożyć…
Sałatki
Sałatka z czerwonej kapusty i boczku
by albertos • • 0 Comments
Składniki czerwona kapusta 1 główka- ok. 1 kg boczek 100 g cebula 1 sztuka cukier 1 łyżeczka ocet winny sól pieprz Sposób przyrządzenia: Czerwoną kapustę należy pozbawić zwiędłych liści i bardzo drobno poszatkować, wrzucić ja do garnka, zalać odrobina wody i gotować do miękkości. Po zagotowaniu należy odlać sok. Boczek należy pokroić w kosteczkę i…
Wędliny
Szynka w sosie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wędzona szynka 4 plastry masło 3- 4 łyżki kawa 250 ml Sposób przyrządzenia: Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Wkładamy na nie pokrojoną w plasterki szynkę i smażymy z obu stron na rumiano. Talerz ogrzewamy i przekładamy na niego szynkę, na patelnię, na której wcześniej smażona była szynka należy wlać kawę, wymieszać z…