Składniki: 500 g buraków 1 jabłko 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około…
Tag: warzywne
Listy
Buraki glazurowane
by Tomek Barański • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki masła sok z 1 cytryny skórka starta z ½ połowy pomarańczy Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1 godziny. Po tym czasie je odcedzić, obrać a gdy osy gna pokroić w ćwiartki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier, gdy całkowicie się rozpuści…
Listy
Kalafior smażony w panierce
by Roksana Mazurkiewicz • • 0 Comments
Listy
Kalafior z wody
by Paulina Skowrońska • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczonego kalafiora podzielić na różyczki, które zalać wrzątkiem, aby go przykrywał. Dodać jeszcze łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotować około 15 minut. Po tym czasie go odcedzić i polać masłem z zarumienioną bułka tartą.
Listy
Kapusta kiszona zasmażana
by Elżbieta Dębska • • 0 Comments
Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę odcisnąć z po czym ja poszatkować i ponownie zalać płynem z kiszenia. Wlać jeszcze 1 szklankę wody i wrzucić przyprawy. Trzymać na małym ogniu około 45…

