Składniki:
- 1 kalafior
- 1 kostka bulionu warzywnego
- plaster selera i pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- małe op śmietany
- sól
- cukier
- biały pieprz
Składniki: 2 papryki 2 pomidory 2 cebule 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta papryki 1 łyżka posiekanych ziół Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać paprykę pokrojona w paseczki i dusić kilka minut do miękkości. Po tym czasie dodać sparzone pomidory obrane ze skórki, pokrojone na mniejsze kawałki.…
Składniki: 25 dag zielonego groszku 1 łyżka ziaren białego sezamu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczką miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli oleju sezamowego sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone strączki groszku gotować około 5 minut w osolonym i ocukrzonym wrzątku. Po tym czasie go odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie ocet ryżowy wymieszać…
Składniki: ½ kg ziemniaków 2 ogórki konserwowe 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie je odcedzić a gdy ostygną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę a cebulę posiekać i przełożyć do ziemniaków.…
Składniki: 3 pory kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka ostrej musztardy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z musztardą po czym dodać ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Gdy składniki się połączą dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie z…