Składniki:
- 4 papryki
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 pęczek młodej cebulki
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 1 por 5 dag wędzonki 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny sól cukier pieprz 1 łyżka masła łyżeczka ziół prowansalskich Sposób wykonania: Oczyszczoną kapustę włożyć do garnka. Dodać pora i zalać całość wodą, osolić, ocukrzyć i całość zagotować. Następnie odsączyć kapustę, pokroić na cztery części i przełożyć do…
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 szkl cukru 2 cytryny 1 łyżka soli Sposób wykonania: Paprykę oczyścić, przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne po czym pokroić je w paseczki. Wrzucić ją do rondelka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszać i dusić do…
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany umyć i pokroić na centymetrowe paski. Następnie oprószyć je solą i odstawić na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Wówczas posmarować go oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec…