Składniki:
- 1 op rukoli
- 20 dag migdałów
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
- 1 szkl soli
Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan ½ szkl mąki 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Obranego bakłażana i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Następnie oprószyć je solą po czym obtoczyć je bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażyć je kilka minut na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Podawać…
Składniki: 1 op szparagów 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Z oczyszczonych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Gotować na pionowo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą na złoto. Miękkie szparagi odcedzić, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem. Przed podaniem polać zarumienioną…
Składniki: 5 ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki powideł śliwkowych ½ szkl oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zmielić. Następnie wbić do ziemniaków jajko oraz dodać sól i masło. Całość dokładnie wyrobić i z powstałego ciasta uformować wałek. Pokroić go na…
Składniki: 5 ziemniaków ½ szkl startej bułki tartej 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 1 jajko 10 dag wędzonki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zemleć. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą. Wówczas zdjąć ją z ognia i dodać roztrzepane jajko, śmietanę mąkę, pokrojoną…