Składniki: 2 zielone papryki 3 pomidory 1 cebula 1 zielony ogórek 150 g sera feta 4 łyżki oliwy sok z ½ cytryny pieprz Sposób wykonania: Papryki oraz pomidory pokroić w kostkę. Następnie cebulę pokroić w krążki a ogórki w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając starty ser. Polać całość oliwą wymieszaną z solą oraz…
Tag: warzywna
Sałatki
Sałatka z pędów bambusa
by Wioletta Stolarska • • 0 Comments
Składniki: 500 g zblanszowanych pędów bambusa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limetki 1 mała papryczka chili 1 zielona cebulka 2 łyżeczki ziaren sezamu 1 pęczek natki kolendry Sposób wykonania: Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu po czym sezam wyjąć a na patelni wrzucić rozgnieciony czosnek oraz…
Sałatki
Sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami
by Kamila Jagiełło • • 0 Comments
Składniki: 20 dag śledzi solonych 6 winnych jabłek 2 ziemniaki marchew cebula jajko ½ szkl. majonezu ½ łyżki suszonej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Namoczone śledzie pokroić w kostkę. Następnie jajka ugotowane na twardo posiekać a ugotowane ziemniaki i marchew pokroić w kosteczkę. Posiekać jeszcze cebulę i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Majonez wymieszać z…
Sałatki
Sałatka z ziemniaków i boczku
by Jola Borek • • 0 Comments
Składniki: 75 dag ugotowanych ziemniaków cebula 10 dag boczku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć go na patelni. W między czasie olej wymieszać z octem oraz posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać…
Sałatki
Kalafiorowa sałatka z orzechami
by Emilia Burzyńska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 szkl. kwiatów kalafiora ¼ szkl. posiekanego sera naciowego ½ szkl. zielonych winogron ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych ¼ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz Sposób wykonania: Miód wymieszać z musztardą oraz majonezem na jednolita masę. Następnie kalafiora podzielić na marniejsze kawałki, dodać do niego winogrona, orzechy…