
Składniki:
- 25 dkg ryżu
- ¾ litra mleka
- 15 dkg cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli

Składniki: 25 dkg ryżu 1 cukier waniliowy 4 jabłka 7 dkg masła 15 dkg cukru 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Ryż opłukać, obgotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić, osączyć. W rondlu zagotować mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wsypać ryż, gotować około 35 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda…
Składniki: 3 brzoskwinie 250 g malin 3 żółtka 250 ml mleka 80 g cukru ½ laski wanilii Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i pokroić na kawałki, i razem z oczyszczonymi malinami ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie śmietanę razem z wanilią podgrzać po cym ostudzić iw wyjąć wanilię. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem…
Składniki: 20 dag ryżu 2 szkl. mleka 1/2 laski wanilii 5 dag. mąki 2 jabłka 5dag.tartej bułki 10dag.cukru pudru skórka pomarańczowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Przebrany ryż wypłukać, wsypać do naczynia z dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą. Odcedzony ryż zalać wrzącym mlekiem, w którym gotowała się wanilia, dodać cukier…
Składniki: 1 l spirytusu ¾ l wody 2 dag cukru 1 dag cukru ½ laski wanilii kieliszek esencji rumowej Sposób wykonania: 1 dag cukru zarumienić na rozgrzanej patelni po czym rozprowadzić go wodą i dodać resztę cukru. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać wanilię, spirytus i esencję rumową. Wymieszać…