Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krokiety z owocami

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 5 dag. mąki
  • 2 jabłka
  • 5dag.tartej bułki
  • 10dag.cukru pudru
  • skórka pomarańczowa
  • tłuszcz do smażenia

    Przygotowanie:
    Przebrany ryż wypłukać, wsypać do naczynia z dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą. Odcedzony ryż zalać wrzącym mlekiem, w którym gotowała się wanilia, dodać cukier i gotować 30 min. Na płytce azbestowej. Ostudzony ryż wymieszać z drobno pokrajaną skórką pomarańczy ( mogę być również inne owoce kandyzowane). Formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, panierować i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane sokiem owocowym.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *