Składniki:
- 20 dag ryżu
- 2 szkl. mleka
- 1/2 laski wanilii
- 5 dag. mąki
- 2 jabłka
- 5dag.tartej bułki
- 10dag.cukru pudru
- skórka pomarańczowa
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Przebrany ryż wypłukać, wsypać do naczynia z dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą. Odcedzony ryż zalać wrzącym mlekiem, w którym gotowała się wanilia, dodać cukier i gotować 30 min. Na płytce azbestowej. Ostudzony ryż wymieszać z drobno pokrajaną skórką pomarańczy ( mogę być również inne owoce kandyzowane). Formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, panierować i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane sokiem owocowym.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad