Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w sosie

Makaron muszelki w sosie pieczarkowo śmietanowym

Składniki: 40 dkg makaronu muszelki 30 dkg pieczarek 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 łyżki tartego żółtego sera sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, podgrzewać kilka minut mieszając.…

Spaghetti z bakłażanem i serem

Składniki: 20 dkg makaronu spaghetti 2 bakłażany 3 łyzki posiekanej naci pietruszki 4 posiekane listki bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany oczyścić, pokroić w cienkie plastry, posolić, odstawić na sicie aby obsączył się z wydzielonego soku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać plastry bakłażana, smażyć 3…

Spaghetti z sosem orzechowo czosnkowym

Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, kolendry lub listków bazylii Sos: 10 dkg obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartej bułki 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzania: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą.  W  rondlu…

Wegetariańskie łazanki z kapustą

Składniki: 1 opakowanie makaronu /łazanki/ 1 kg białek kapusty 2 cebule 10 dkg smalcu 25 dkg sera Gouda sól, pieprz do smaku ½ łyżki smalcu Sposób przyrządzenia: Kapustę, czyścic, poszatkować, ugotować do miękkości, w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobniutko posiekać , zrumienić na smalcu. Ugotowaną kapustę wymieszać z cebulką, przyprawić solą i pieprzem do…