Skład: 50dkg filetów z łososia 1 cebula czosnek wg uznania śmietaną bulion drobiowy mąka oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, panierować w mące u usmażyć na złoty kolor. Odstawić i utrzymywać w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu zeszklić obrane i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przyprawić. Sos…
Tag: w sosie
Wędliny
Parówki na ostro
by Dominika • • 2 komentarze
Skład: parówki cienkie chrzan śmietana szczypiorek tłuszcz Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z oslonek, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, mniej leniwym zalecam ponakrawanie w drobniutka krateczkę.Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło, oliwę), parówki obsmażyć na złoty kolor. Dodać tarty chrzan, chwilę podsmażyć, zalać śmietaną wymieszaną z pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić, chwilę poddusić.
Wołowina
Ozór wołowy w sosie chrzanowym
by Teresa • • 1 Comment
Skład: ozorek wołowy włoszczyzna mąka masło chrzan tarty przyprawy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ozorek dokładnie wyszorować, włożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Dodać włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele, liść laurowy. Gotować ok. 3 godzin. Z ugotowanego ozora, gdy przestygnie ściągnąć skórkę. W rondlu przygotować z masła i mąki jasną zasmażkę, dodać utarty chrzan, rozprowadzić chłodnym wywarem,…
Jednogarnkowe
Fasola w walijskim sosie
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 40dkg fasoli 2 selery (30dkg) 3 cebule 2 jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 15dkg żółtego utartego sera sól cukier czerwona sproszkowana papryka Sposób przyrządzenia: Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać…
Wędliny
Biała kiełbasa w piwie.
by Daga • • 3 komentarze
Skład: 0,5kg białej kiełbasy 2 łyżki tłuszczu 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 1 szklanka piwa 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki…