Cykl – przxepisy mistrzów
Składniki:
- Rostbef grilowany – 250 g
- Sos chrzanowy – na zimno – 30 g
- Szpinak odparowany z czosnkiem – 50 g
- Buraczki słodko – winne (50 g):
- Cukier brunatny – 150 g
- Ocet winny – 150 g
- Buraczki ugotowane i starte – 700 g
Składniki: 2kg bobu obranego 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ filiżanki oliwi z oliwek 1(400g) puszka obranych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 filiżanka jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek na kilka sekund. Dodać bób i pomidory i gotować aż bób jest całkowicie miękki. Pod koniec gotowania…
Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.
Składniki: 500 g fasolki szparagowej 4 cebule 2 łyżki oleju 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu niewielka ilość octu winnego 1 łyżka masła 1 łyżka bulki tartej Sposób przyrządzenia: Fasolkę pokroić na kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę i pietruszkę udusić do miękkości na oleju, przetrzeć przez sitko, przełożyć do garnka,…
Składniki: 1 kg flądry, 1 łyżki masła, 25 dag świeżych lub mrożonych krewetek bez skorupek, 1 łyżka mąki, 2 szklanki rosołu, 400 ml rosołu sól, pieprz i gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, umyć, zdjąć skórę. Krewetki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody,, gotować 15 min. Odcedzić a następnie poddusić na…