Składniki: 50 dkg filetów z solonych sledzi ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu 3 kiszone ogórki – opcjonalnie 1 pęczek koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy…
Tag: w occie
Ryby
Rolmopsy w zalewie pachnącej pomarańczą
by Elżbieta Merta • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych filetów z solonych śledzi Zalewa: 2 szklanki 3% octu z jabłek 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka brązowego cukru skórka z 1 pomarańczy oczyszczoną dokładnie z białej włókniny 1 cebula ¼ szklanki białego wina Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia…
Ryby
Filety śledziowe w sosie curry
by Ilona Popielarz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów solonych śledzi ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonego curry 1.3 pokrojonej w plastry cebuli 5 dkg kwaśnych jabłek 5 dkg selera biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym…
Śledzie
Aromatyczne marynowane śledzie
by Ewelina Raj • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg solonych filetów śledziowych 2 marchewki 3 gałązki koperku 1 cebula Marynata: 1,5 szklanki wody ½ szklanki octu 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka ziaren pieprzu 1 łyżeczka żółtej gorczycy ½ łyżeczki nasion kolendry 1 liść laurowy sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie…
Porady i Ciekawostki
Polska tradycja – ogórki
by marek • • 4 komentarze
Owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim i gdzie znany był już trzy tysiące lat temu, podobnie jak w Grecji, Rzymie i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. Owocem ogórka jest nibyjagoda powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Ogórki są koloru mlecznobiałego do ciemnozielonego, zmieniającego się wraz ze wzrostem na żółty i pomarańczowy. Kształt ogórka jest wydłużony baryłkowaty, maczugowaty lub cylindryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej, bruzdkowanej lub pokrytej włoskami. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.