Składniki: 3 surowe żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka posiekanej bazylii sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wszystkie żółtka utrzeć ze sobą na jednolitą pastę. Wówczas dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Nie przerywając ucierania wlewać stopniowo oliwę z…
Tag: tuńczyk
Porady i Ciekawostki
Grzanki z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
by Maciej Kasperski • • 0 Comments
Składniki: 60 dag tuńczyka 20 dag soli mały razowy chleb ¾ szkl oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 szkl czarnych oliwek pieprz świeże zioła Sposób wykonania: Oczyszczoną rybę pozbawioną skóry i ości zasypać solą i odstawić na noc. Następnego dnia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na półcentymetrowe plastry. Natomiast kromki chleba posmarować oliwą…
Porady i Ciekawostki
Sos z tuńczyka z pomidorami
by Agnieszka Turowska • • 0 Comments
Składniki: puszka tuńczyka oliwa z oliwek 1/5 szkl cebuli ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 2 szkl pokrojonych pomidorów 170 g przecieru pomidorowego 2/3 szkl wody ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano Sposób wykonania: 1/3 szkl oliwy rozgrzać na patelni, wówczas dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, czosnek…
Porady i Ciekawostki
Tuńczyk i pomidory
by Ada Czarnota • • 0 Comments
Składniki: masło 2 puszki tuńczyka pomidor ½ szkl startego sera mozzarella 1 szkl mleka 1 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła 2 jajka łyżeczka suszonego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Formę do tarty posmarować masłem po czym rozłożyć na niej równomiernie kawałki tuńczyka. Następnie rozłożyć kawałki pomidora i posypać…
Porady i Ciekawostki
Tuńczyk, ryż i groszek
by Tomasz Rzepecki • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl wrzątku drobiowa kostka rosołowa 300 g mrożonego groszku 1 ½ szkl gotowej zupy serowej puszka tuńczyka 3 szkl ugotowanego ryżu Sposób wykonania: Do rondelka wlać wrzątek w którym rozpuścić kostkę rosołową. Następnie wrzucić groszek i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać tuńczyka i ponownie zagotować. Dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia…