Składniki: 80 dkg pieczarek 4 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka masła szczyptę otartej z cytryny skórki 1 szklanka soku jabłkowego ½ łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki…
Tag: truskawkowy
Listy
Zupa truskawkowa z kostką jajeczną
by Patrycja • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg pieczarek 4 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka masła szczyptę otartej z cytryny skórki 1 szklanka soku jabłkowego ½ łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki…
Chłodniki
Chłodnik truskawkowy z avocado
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki przekrojonych na połowę truskawek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 2 szklanki słodkiego czerwonego wina 2 pokrojone w kostkę avocado Sposób przyrządzenia: Odłożyć kilka połówek truskawek. Avocado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odłożyć. Pozostałe składniki doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać szklankę wody, gotować około 15…
Desery
Truskawki z płatkami kukurydzianymi
by Migd@l • • 1 Comment
Składniki: 2 szklanki truskawek 3 cukru 8 łyżek płatków kukurydzianych 1 szklanka śmietanki 1 szklanka białego sera cukier 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 8 listków mięty Sposób przyrządzenia: Truskawki dokładnie umyć, osuszyć. Płatki kukurydziane i truskawki podzielić na 4 porcje, 4 truskawki zachować do dekoracji. Na dno pucharka wsypać płatki kukurydziane, na nich ułożyć truskawki. Śmietanę…
Desery
Truskawkowy Romanoff
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka truskawek (+ 4 do dekoracji) ¼ szklanki likieru pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać truskawki z likierem i cukrem, macerować przez minimum 30 minut. Wskazane jest aby przed poddaniem maceracji każdą truskawkę przebić przez środek czystym drewienkiem, powstały otwór znakomicie ułatwi proces maceracji. Śmietanę bardzo…