Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tropikalne

Krewetki ze smoczym owocem i awokado

Składniki: 20 dkg odwłoków średnich krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka rozgniecionego w prasce czosnku 1 awokado ½ owocu smoka sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z sokiem cytryny i czosnkiem. Marynatą zalać krewetki, dokładnie wymieszać, odstawić na 60 minut do lodówki. Miąższ awokado i smoczy owoc pokroić w średnią kostkę, wymieszać z…

Smoczy owoc – przygotowanie do spożycia

Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża…

Kumkwat i żurawiny w syropie

Składniki: 8 owoców Kumkwat 20 dkg świeżych lub mrożonych żurawin 10 dkg brązowego cukru imbir pokrojony w słupki grubości zapałki – ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Kumkwat obrać ze skórki, podzielić na segmenty, usunąć wszystkie pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier i imbir, zalać wodą (0,3 l) doprowadzić do wrzenia, gotować…