Składniki: 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu smoczego owocu 2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka dobrego jogurtu Sposób przyrządzenia: W blenderze zmiksować wszystkie składniki koktajlu. Przed podaniem lekko schłodzić. Damian Bzik
Tag: tropikalne
Listy
Krewetki ze smoczym owocem i awokado
by Damian Bzik • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg odwłoków średnich krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka rozgniecionego w prasce czosnku 1 awokado ½ owocu smoka sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z sokiem cytryny i czosnkiem. Marynatą zalać krewetki, dokładnie wymieszać, odstawić na 60 minut do lodówki. Miąższ awokado i smoczy owoc pokroić w średnią kostkę, wymieszać z…
Listy
Smoczy owoc – przygotowanie do spożycia
by Dominika Jawień • • 0 Comments
Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża…
Listy
Skrzydełka z kurczaka z Kumkwatem
by Dominika Jawień • • 0 Comments
Listy
Kumkwat i żurawiny w syropie
by Adam Nowak • • 0 Comments
Składniki: 8 owoców Kumkwat 20 dkg świeżych lub mrożonych żurawin 10 dkg brązowego cukru imbir pokrojony w słupki grubości zapałki – ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Kumkwat obrać ze skórki, podzielić na segmenty, usunąć wszystkie pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier i imbir, zalać wodą (0,3 l) doprowadzić do wrzenia, gotować…