Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tosty

Zapiekanka z maślakami

Składniki: 15 dkg maślaków 15 dkg tostów z pieczywa pszennego ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka masła 5 dkg mąki pszennej 2 łyżki tartego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się…

Przekąska z krewetek i ogórka konserwowego

Składniki: 30 dkg oczyszczonych dużych krewetek 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko cytryna koper sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone odwłoki krewetek przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić, odstawić na 30 minut.  Jajko zmiksować ze szczyptą soli.  Krewetki obtoczyć w mące, moczyć w jaku, panierować w tartej bułce. …

Krewetki pieczone w plastrach szynki

Składniki: 12 sztuk oczyszczonych krewetek tygrysich 12 plasterków wędzonej szynki 24 listki bazylii 1 łyżka oliwy sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć. Rozłożyć plastry szynki, na każdym ułożyć przyprawioną krewetkę i 2 listki bazylii. Zwinąć w ciasny rulon, skropić oliwą. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać na…

Krewetki o smaku piwno koperkowym

Składniki: 30 dkg oczyszczonych krewetek 1 łyżka masła 1/3 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, obsączyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać masło, smażyć krewetki 4 minuty obracając. Dodać piwo, koperek, obrany i posiekany czosnek.…