Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tort

Tort pomarańczowy

Składniki: 10 pomarańczy 5 jajek 4 żółtka 260 g cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 1 łyżka startej skórki cytrynowe 1 duży stoik dżemu pomarańczowego szczypta soli 4 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany kremówki mąka i tłuszcz do formy Sposób przyrządzenia: Jajka ubić na parze z 160 g cukrem,…

Tort jabłkowy

Ciasto:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy,
  • 150 g konfitur z malin

Masa i dekoracja:

  • 250 ml białego wina,
  • 370 g cukru,
  • 1 i 1/2 laski cynamonu,
  • 4-6 goździków,
  • 1 kg jabłek,
  • 24 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 400 g twarożku śmietankowego,
  • sok i starta skórka z 1 cytryny.
  • 60 ml calvadosu,
  • 750 ml śmietany kremówki,
  • 12 mrożonych malin,
  • 15 g pistacji,
  • 10 g wiórków czekoladowych

Torcik truskawkowy z campari

Składniki: Ciasto: 250 g maki, 125 g masła, 65 g cukru, l jajo 700 g truskawek, 3 łyżki mielonych migdałów, 375 ml soku z białych winogron, 125 ml campari, 50 g cukru, 2 opakowania jasnej galaretki mąka, tłuszcz do posmarowania formy, sucha fasola, pergamin, 50 g posiekanych migdałów, kilka listków mięty lub melisy do przybrania…

Tort z bitą śmietaną

Biszkopt: 10 żółtek + 1 całe jajko 25 dkg cukru pudru 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 zapach rumowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Następnie dodajemy zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w prodziżu ok. 45 min. Pącz: 1/2 litra przegotowanej zimnej wody sok…