Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tort

Tort Aleksandry

Składniki: 3 gotowe blaty bezowe 200 g gorzkiej czekolady 1 szkl. bitej śmietany łyżka rumu Sposób wykonania: Czekoladę stopić po czym stopniowo dodawać ją do bitej śmietany. Zostawić trochę do dekoracji. Następnie czekoladową masę doprawić jeszcze do smaku alkoholem i przełożyć nią bezowe blaty. Wierzch również posmarować i udekorować czekoladą.

Torcik słoneczny

Składniki: 3 duże wafle 2 pomarańcze cytryna 250 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich ½ kieliszka koniaku polewa marcepanowa 4 orzechy włoskie 50 g krokantu   Sposób wykonania: Skórkę owocową posiekać po czym utrzeć razem z sokiem wyciśniętym z owoców, cukrem, alkoholem oraz orzechami. Powstałą masa posmarować dwa blaty i ułożyć jeden na drugim,…

Torcik z suszonych moreli

Składniki: 2 duże wafle 300 g suszonych moreli 200 g cukru 3 kwaśne jabłka sok z 2 cytryn skórka starta z ½ cytryny ¼ łyżeczki dowolnego aromatu 100 g mielonych migdałów 100 g biszkopcików Sposób wykonania: Morele sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie cukier skropić wodą i gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop,…