Składniki:
- gotowy blat biszkoptowy
- 250 g masła
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g orzeszków pistacjowych
Składniki: 3 gotowe blaty bezowe 200 g gorzkiej czekolady 1 szkl. bitej śmietany łyżka rumu Sposób wykonania: Czekoladę stopić po czym stopniowo dodawać ją do bitej śmietany. Zostawić trochę do dekoracji. Następnie czekoladową masę doprawić jeszcze do smaku alkoholem i przełożyć nią bezowe blaty. Wierzch również posmarować i udekorować czekoladą.
Składniki: 3 duże wafle 2 pomarańcze cytryna 250 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich ½ kieliszka koniaku polewa marcepanowa 4 orzechy włoskie 50 g krokantu Sposób wykonania: Skórkę owocową posiekać po czym utrzeć razem z sokiem wyciśniętym z owoców, cukrem, alkoholem oraz orzechami. Powstałą masa posmarować dwa blaty i ułożyć jeden na drugim,…
Składniki: 2 duże wafle 300 g suszonych moreli 200 g cukru 3 kwaśne jabłka sok z 2 cytryn skórka starta z ½ cytryny ¼ łyżeczki dowolnego aromatu 100 g mielonych migdałów 100 g biszkopcików Sposób wykonania: Morele sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie cukier skropić wodą i gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop,…