Składniki: 3 plastry ananasa z puszki 150 g tofu ½ szkl. soku ananasowego ½ szkl. śmietanki 1 łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta białego pieprzu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na dip dokładnie zmiksować ze sobą i przed podaniem schłodzić w lodówce.
Tag: tofu
Zupy
Krem z koksu i dyni
by Oliwia Lipka • • 0 Comments
Sosy
Śmietanowe tofu
by Berenika Bieńkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ pokruszonej kostki tofu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem aby powstała gładka konsystencja. Podawać schłodzone. Można przechowywać w lodówce do 10 dni.
Grill
Pikantne tofu z grilla
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg tofu 1/3 szklanki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki ulubione suszone zioła do smaku Sposób przyrządzenia: Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, podzielić na porcje. Sos sojowy wymieszać z octem i czosnkiem…
Sojowe
Grecka musaka w wersji wege
by Anna Książek • • 0 Comments
Składniki: 2 opakowania tofu twardego 8 ziemniaków 1 duży bakłażan 2 puszki pomidorów bez skórki 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu nat. płatki sojowe prażone oregano szczypta cynamonu sól pieprz szczypta cukru 1 jajo Sposób wykonania: Kto powiedział, że przepyszna grecka musaka musi być nafaszerowana mięsem? Ja…